Nån gonga har æ lurt på om æ e ‘førbainna’

(“Førbainna” på nordnorsk betyr “rasende”)

“Ingen erstatning for tapt arbeidsinntekt, uansett hvilke evner du måtte ha, for du har husslave fra nå av”

Det høres ut som beskjeden man får når man har fått en autist (eller barn med andre diagnoser) og man i mange år må passe på ham eller henne året rundt, ikke har krefter til å ta utdannelse eller få seg jobb fordi man ikke sover og er “sikkerhetsvakt” så å si døgnet rundt; hvis man får barnehageplass når han/hun er f.eks. 4 år, som jeg, og han kommer hjem klokka 15 eller før det, og så er man “vakt” mange ganger frem til neste morgen, som innebærer bleieskift, sondemating, vasking (av ham), mating (av ham), på og avkledning av ham, bading, turgåing (springe og hoppe over gjerder fordi han er “Harry Houdini”; utallige andre oppgaver), og man kommer som en fille etter mange år på denne måten og får beskjed fra Mottak og Utredning: “Omsorgslønn er ingen erstatning for tapt arbeidsinntekt” og de kaster noen hundrelapper etter en, som erstatning. Det kan ta flere år å få litt mer, når de for første gang gidder å fortelle en om ens “eventuelle rettigheter”, men man må huske på at det er de som er sjefen, og “du har ikke KRAV på noe” – eller som de sa til meg: “Du må vite at det er jo slitsomt for alle å ha barn”, her i fylket, før hun gikk hjem og satte seg i sofaen med en velfortjent røykepause og sendte barna sine ut for å leke uten å trenge å passe på dem fordi de hadde så mye “vett i skallen” i motsetning til meg, mitt og mine…? Man får jo følelsen av at de stempler hele familien som idioter, og man får behov for å ta med seg 30 personer på “ansvarsgruppemøte”, omtrent like mange som de stiller mannsterke med, som en ansatt på Pleie og Omsorg fortalte meg om:

En mor følte seg helt overkjørt av “systemet”, og måtte ta med seg både jurist, lege og psykolog omtrent, for å bli hørt av “bedreviterne” i kommunen, sa han. Han orket ikke å jobbe mer på Pleie og Omsorg, for han og en annen ansatt der sa at de hadde inntrykk av at Mottak og Utredning så på “pengesekken” som deres personlige eiendom, som de satt på. Nå jobber han som leder i NAV, takk Gud. Kanskje har noen handikappede møtt forståelse og hjertevarme etter det. Helsesøster sa ordene om at “de sitter på pengesekken som sin egen eiendom”, og de to saksbehandlerne/leder på Pleie og Omsorg sa: “Vi har inntrykk av at det finnes 2 leirer her i kommunen: Det er de som ønsker å hjelpe, og de som er der for å forhindre at folk får hjelp (for å spare penger).” Så disse saksbehandlerne ble så slitne av å jobbe “mot” sine egne kommuneansatte for å hjelpe brukere, at de tok seg andre jobber. Damen gikk tilbake til barnehagejobb, for det var triveligere eller lettere enn å jobbe for å hjelpe brukere; pårørende, på Pleie og Mottak.

Når man noen få år senere kommer tilbake enda mer “utslitt fille” enn før, setter de to tjueåringer som så vidt er kommet inn i sitt første etterpubertetsforhold og lurer på om de kanskje skal lage barn, til å gi en avslag på søknad om hjelp til å få seg en utdannelse fordi de ser ut til å mene at man bare er en lat drittkjerring som har fått som hun fortjente (og “har du psykiske problemer, eller…?”, når du begynner å gråte foran dem. Det er slike kommentarer man får her på bloggen fra “bedrevitere” som sier: “Det virker på meg som om du trenger hjelp, svekling.” Gå å tørk deg bak ørene, din fordømmende bedreviter, som skal sykeliggjøre alle andre som ikke er så “sterk” som deg, Tøffe-Tøff, oh, Yeah….)

Et par år senere når man er så utslitt at hjertet har begynt å slå ekstraslag, sende de en på “Kaffe- og baristakurs” (3 måneders undervisning), og det var den utdannelsen (mens andre har fått dekket 3-årig økonomiutdannelse på Høyskolenivå. Da jeg nevnte ham overfor NAV-“behandleren” sa hun: “Vi bestemmer selv hvem det er som skal få hva.” Jeg var ikke i deres “favorittbås” av yndlinger.

Men uansett, hjertelig takk.

Jeg fikk meg aldri jobb. I hvert fall ikke inntil nå. For øyeblikket er jeg mest opptatt av å advare “de grønne” (luer i militæret), som har store hørselsproblemer og er for travelt opptatt med å se på russerne som den største trusselen verden nå stor overfor, så jeg ønsker dem lykke til på reisa. Dere leser vel ikke RT eller “hva den andre siden” forteller dere om, så ruset som dere er på amerikansk Aftershave og Hollywood-filmer (jeg sluttet å se på Bonanza for en tid tilbake, for det var bare en “underholdende illusjon”.

deLillos – Tøff i pysjamas

Jeg er allerede neste oppspist av å kjenne den lusa på gangen de nekter å innrømme at de har. Medisinbransjen har funnet kur for det, i det minste, så det kan du gå å kjøpe. Men du har jo “ingen pjoblemer, kun utfordinger”; som de sa i Familie og Verdikanalen i årevis. “Vi kommer snart tilbake.” Når flokken er borte vekk.

“Who are these people who are walking towards you?
Do you know them or will there be a fight?
With their humorless smiles so easy to see through
Can they tell you what´s wrong from what´s right?”

(Bob Dylan)

Don’t Fall Apart On Me Tonight | The Official Bob Dylan Site

Bob Dylan and Mark Knopfler – Don’t fall apart on me tonight

Infidels 1983.


Hilsen fra Vaskeriet

Pengesekkeierne sveper med pisken

og har ingen problemer med å ta risken

med å gjøre livet vanskelig for noen

og lettere for andre.

Regelryttere gjør unntak kun når de selv føler det,

uten å vite “døyten” om andres hverdag.

Smil, det ordner seg sikkert til slutt.

“Når enden er god er allting godt”,

som reven sa da han ble flådd.


Takk til artikkelforfatter:

Det er ikke slik at enhver familie med hjerneskadede barn er en ødelagt familie – Jens Petter Gitlesen

Ikke fikk jeg vaskejobb i Forsvaret, enda jeg har vasket i 14 mnd på storflyplass og ellers i over 20 år hjemme. Om jeg så skulle ha ønsket meg jobb innen selve “Forsvaret” (tjene NATO), så ville ikke det å vise frem pupper i BH som dette vært nok. Hvis jeg hadde nektet å vise frem klitoris på “Ishavsøvelse” så guttene kunne ha varmet føttene sine på meg og motsatt, ville jeg ikke ha fått fortsette. Frem med klitoris!

Caroline (23): – Det handler ikke om jente eller gutt, man er soldat – VG

7. nov. 2014 – Det finnes også dårlige befal i Forsvaret, sier Hagelien. … Jo da, jeg så penis og de såklitt, MEN DET ER IKKE DET SOM ER POENGET, …

Avisa Nordland – «Takk for at jeg ble drillet i isbading der mine …

7. nov. 2014 – Det skriver tidligere grensejeger i Forsvaret Caroline Willemine Hagelien i et … «Joda, jeg så penis og de så klitt, men det er ikke det som er …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s